Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Mitä tarkoittaa Reborning

 

Maailmalla niin suosittu reborn muokkaaminen lähti hiljalleen USA:sta 1990 luvun lopulla liikkeelle.

Ensi alkuun pohjana käytettiin yksinomaan leikkinukkeja, joille ehkä laitettiin hiukan väriä poskiin ja istutettiin hiuksia päähän. Joku keksi vaihtaa silmät,  toinen taas teki nukelle pehmeän vartalon ja lisäsi nukelle painoa.

Pian tämä reborn muokkaaminen levisi ja uusia väritysmetodeja kehiteltiin. Värivoiteista siirryttiin öljyväreihin, akryyleihin ja vihdoin tuli Genesis heat set värit.

Ne ovat mielestäni ensimmäiset, joilla saadaan mahdollisimman aidon värinen iho nukelle ja joka ei ajan kuluessa muutu.

Amerikassa tästä on tullut arvostettu taiteen laji ja tekijät kutsuvat itseään siellä reborn artisteiksi.

Huolella tehty rebornmuokkaus saa katsojan hieraisemaan silmiään ja odottamaan kuulevansa itkua tai jokellusta minä hetkenä hyvänsä.

 

Alkuvalmistelut

 

Tässä kerron vain omista menetelmistäni. Maailmalla saattaa olla eri variaatioita

Prosessi aloitetaan purkamalla nukke osiksi. Ensin poistetaan tehdasmaalit hyvin tarkkaan, ja pestään osat erittäin kuumassa vedessä esim. fairylla, koska kaikki rasvaisuus pitää saada pois, muuten värit eivät tartu. Halvat muovisilmät poistetaan. Toisista nukeista on myös syytä hioa pois hiuksia markkeeraavat painanteet, jos ne ovat korkeita.

 

Väritys

 

Väritys tehdään monella ohuella kerroksella mieluummin kuin yhdellä paksulla. Ensimmäisen pohjavärikerroksen jälkeen lisätään verisuonet, että ne saadaan mukavasti kuin kuultamaan ihon läpi.  Joka kerroksen jälkeen väri pitää kiinnittää 130 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Kun pohjaväri on saatu mieleiseksi, tehdään varjostukset, ja sävytykset. Kaikki pienet poimut käydään läpi. Sormet ja varpaat tarvitsevat oman käsittelynsä, että saadaan oikean vauvan juuri leikatut kynnet ja puolikuut kivasti näkymään. Lopuksi tulee vielä lakkaus, että saadaan oikea kiilto.

Huulet pitää sävyttää, ohuet verisuonet pitää saada kuultamaan ihon läpi, mahdollisesti keskoselle laitetaan realistinen läikikäs iho. On mahdollista myös tehdä eri roduille tyypillisiä ihon sävytyksiä. Tummaihoisen nuken väri saatiin aikaisemmin kuumavärjäämällä Rit tekstiiliväreillä vinyyliosat, mutta nykyiset Genesis ja Real Effect värit antavat tulokseksi  hyvin luonnollisia etnisiä ihonsävyjä.

Nyt on tullut markkinoille myös saksalaiset Real Effect värit, joiden käyttöä parhaillaan opettelen.  Niitä käytettäessä ei tarvita uunissa kiinnitystä.

 

 

Silmät

 

Leikkinuken teolliset muovisilmät vaihdetaan elävämmän näköisiksi. Niissä on varaa valita, on akryylisilmiä, polymeerisilmiä, lasisia ja puhallettuja kristallilasisia ja kalleimpana silikoonisilmiä. Kun on saavutettu oikea ihon värisävy, valitaan silmät ja niihin sointuva hiusten sävy.

 

Hiukset ja ripset


Hiukset istutetaan mikro rooting menetelmällä huovutusneulaa muistuttavalla neulalla yksi kaksi hiusta kerrallaan. Riippuu neulassa olevista väkäsistä, montako hiusta menee kerrallaan päänahan läpi .

Kun hiukset on saatu mieleiseksi, ne kiinnitetään pään sisäpuolelta liimalla, jonka kuivuttua hiukset muotoillaan oikeaan malliin ja niihin laitetaan hoitoainetta, joka pitää hiukset elävän tuntuisina. Hiuksina käytän hienointa  angora mohairia ihan vauvoille ja vähän isommille tavallista mohairia, jota tilaan suoraan kasvattajalta USA:sta ja värjään suurimmaksi osaksi itse .

Nukkuville vauvoille istutan myös ripset joko mohairista tai aidoista hiuksista. Niille , joiden silmät on auki käytän aidosta hiuksesta tehtyjä ripsiä.

 

Vartalo

 

 Nukkevauvoille vaihdetaan useimmiten nivelletty kangasvartalo, jotta ne saadaan ihanan vauvamaisien luonnollisiin asentoihin sekä että ne tuntuvat sylissä mukavan pehmeiltä ja aidoilta . Samalla vartaloon laitetaan painoa, jotta vauva tuntuu mahdollisimman oikean tuntuiselta sylissä. Painotukseen käytetään maailmalla usein lasimurskaa sekä lasihelmiä ja muovipelleteitä varsinkin niissä  maissa, joissa ei saa tullimääräysten vuoksi käyttää maaperäisiä aineita , kuten hiekkaa ja kiviä. Minulla on useissa nukeissa steriloitua Yyterin hiekkaa antamassa painoa, mutta olen myös käyttänyt akvaariokiviä, koristelasikiviä ja muovipellettejä yhdessä ja erikseen. Pehmeys saadaan askarteluvanulla, jolla täytetään, niin vartalo kuin vinyylijäsenetkin. Kun nukke kootaan, jätetään pää sellaiseksi, että sitä tulee tukea, kuten oikean vauvan päätä.

 

Mitä tarkoittaa Newborning

 

Koska reborn muokkauksesta tuli niin suosittua, oivalsivat nukketehtaat, että voidaan tehdä valmiita aihioita reborn muokkaajille, ettei tarvitse purkaa enää nukkeja. Aihiot ovat tehdasvalmiita pää - raajat settejä, jossa jää kaikki alkutyöskentely pois ja voidaan heti aloittaa värikerrosten laittaminen ja erotuksena nukesta aloitetulle prosessille tätä alettiin kutsumaan nimellä newborning.